Raad van Beheer

Verbod fokken Merle

Artikel VI.23A lid 2 van het Kynologisch Reglement verbiedt, per 1 januari 2009, het kruisen van honden waarvan bij beide als kleur(variëteit) een variant van merle op de stamboom staat vermeld.

Omdat de naamgeving van het fenotype op basis van het aanwezige merle-gen ( M-locus) per ras (en land) verschilt vind u hieronder een korte  toelichting op deze benaming.

Binnen de kynologie staat merle in verschillende talen ook wel bekend als:

Nederlands

: Tijger

Engels

: Dapple

Duits

: Tiger

Frans

: Arlequn

De vachtkleur binnen het merle-patroon hangt af van de grondkleur van de hond. Deze grondkleur wordt door verscheidene genen beïnvloed, waaronder die op het  A-, B- en D-locus.

De grondkleur is altijd de donkere kleur (zwart, bruin/rood of grijs/blauw) en de kleurbenaming als uiting van merle (Mm) volgt uit deze basis kleur met het merle-patroon, dus bijvoorbeeld ‘bleu merle’, 'sable-merle' of ‘red merle’. Andere kleuren kunnen ook voorkomen maar dat ligt aan de vachtkleuren van de voorouders.. Ook kan merle bij een drie-kleur worden gezien (black and tan-gen); we spreken dan bijvoorbeeld van ‘blue merle tan’.

Als er sprake is van een homozygoot merle (MM) wordt het fenotype beschreven als ‘double merle’, en dus afhankelijk van de grondkleur verwoord als ‘red double merle, of ‘blue double merle’.

Omdat alle mogelijke basisvachtkleuren in combinatie met het merle gen kunnen voorkomen, spreken we bij voorkeur over ‘merle variëteiten’.

Als voorbeeld vindt u hieronder de meest voorkomende merle variëteiten bij de belangrijkste rassen waar een merle vachtpatroon voorkomt. Wij wijzen u er op dat de onderstaande lijst niet volledig zal zijn.

Ras     

voorbeeld merle variëteit

Shetland Sheepdog (Sheltie),    

Blue merle-zilverblauw, gevlekt merle met zwart,

Schotse Herdershonden (Collie),

Blue merle

Duitse Dog,

Grijstijger

Welsh Corgi Cardigan, 

Blue merle / blauwtijger

Australian Shepherd,

Blue merle, Red merle

Border Collie,

Bleu merle’,  ‘red merle’ en sable-merle

Chihuahua,

Bleu merle’,  ‘red merle’ en sable-merle

Dachshund,

Tijger of Zilvertijger, Chocolade Tijger en Rode Tijger

Pyrenean Shepherd 

Harlekijn (blauw zwart gevlekt).

Pomeranian

Blue merle

Beauceron

Arlequin (blauw gevlekt met roestbruine aftekeningen):

HOUDEN VAN HONDEN
X